Gegevensdeling en Monetisatie: Een groeiversneller voor B2B SaaS bedrijven

Data Sharing en Monetisatie: Een groeiversneller voor B2B SaaS Bedrijven

In de hedendaagse datagedreven wereld beschikken bedrijven over waardevolle informatie die omgezet kan worden in een lucratieve inkomstenbron. Gegevensmonetisatie is naar voren gekomen als een krachtige strategie om van dit potentieel te profiteren, en één aanpak om tractie te krijgen is het delen van gegevens met klanten.

Trefwoorden
Gegevensdeling
Gegevensmonetisatie
Gegevensdeling met AWS
AWS Gegevensuitwisseling

Omarm datagestuurd succes: meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Abbonneer op onze nieuwsbrief en ontvang deskundige inzichten, bruikbare strategieën en verhalen uit de echte wereld die u zullen begeleiden naar het behalen van datagedreven succes.

Wij geven om de bescherming van uw gegevens. Lees onze Privacy Policy.

Gegevensdeling voor B2B SaaS Bedrijven

Gegevensdeling kan een strategisch voordeel zijn voor B2B SaaS bedrijven, met tal van voordelen die bijdragen aan verhoogde klantbetrokkenheid, verbeterde productwaarde en een competitievere marktpositie. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom bedrijven serieus rekening zouden moeten houden met gegevensdeling:

 1. Verbeterde Klantbetrokkenheid voor B2B: Gegevensdeling bevordert een sterkere verbinding met klanten door hen toegang te geven tot waardevolle informatie die aansluit bij hun behoeften. Door relevante gegevensinzichten en analyses aan te bieden, kunnen bedrijven een boeiendere en interactievere klantbeleving creëren, wat leidt tot algehele tevredenheid en loyaliteit.
 2. Demonstratie van ROI en Waarde: Wanneer B2B SaaS bedrijven gegevens delen met hun klanten, gaan cliënten dieper in op uw product. Toegang tot realtime gegevens en analyses stelt klanten in staat om de impact en waarde van het product of de dienst die ze hebben geïnvesteerd te meten, waarmee de ROI wordt bevestigd en het voortgezette gebruik van de oplossing wordt gerechtvaardigd.
 3. Versterking van het Productaanbod: Gegevensdeling stelt B2B SaaS bedrijven in staat om verder te gaan dan basisfunctionaliteiten en hun producten om te vormen tot uitgebreide platforms. Door klanten marktinzichten en op data gebaseerde intelligentie te bieden, voegen bedrijven waarde toe aan hun oplossingen. Hierdoor worden ze aantrekkelijker voor bestaande en potentiële klanten.
 4. Competitieve Differentiatie: Gegevensdeling kan een krachtige differentiator zijn voor B2B SaaS bedrijven in een competetieve markt. De mogelijkheid om rijke gegevenssets en bruikbare inzichten aan te bieden, onderscheidt het product van concurrenten en positioneert het als een geavanceerde en vooruitstrevende oplossing.
 5. Opbouwen van Vertrouwen en Geloofwaardigheid: Door gegevens en inzichten te delen, tonen B2B SaaS bedrijven transparantie en bouwen ze vertrouwen op bij hun klanten. Klanten waarderen de bereidheid om waardevolle informatie te delen, wat een gevoel van partnerschap en samenwerking bevordert.
 6. Klantbevoegdheid: Gegevensdeling stelt klanten in staat om op data gebaseerde beslissingen te nemen binnen hun organisaties. Deze bevoegdheid leidt tot een diepere afhankelijkheid van het SaaS-product, wat de klantretentie verhoogt en het verloop vermindert.
 7. Kansen voor Up-selling en Cross-selling: Gegevensdeling kan deuren openen voor up-selling en cross-selling kansen. Naarmate klanten toegang krijgen tot waardevolle inzichten, kunnen ze aanvullende gebieden identificeren waar de SaaS-oplossing aan hun behoeften kan voldoen, wat leidt tot uitbreiding van het gebruik van het product en mogelijke up-selling naar meer uitgebreide pakketten.

Samengevat is gegevensdeling een strategische zet voor B2B SaaS bedrijven die klantbetrokkenheid willen vergroten, productwaarde willen versterken en een competitieve voorsprong willen behalen op de markt. Bedrijven kunnen langdurige relaties bevorderen en duurzame bedrijfsgroei stimuleren door klanten te voorzien van op data gebaseerde inzichten.

Opties voor Gegevensdeling

Gegevensdeling en monetisatie: Een schematische grafiek die drie stappen in gegevensdeling laat zien.

We identificeren drie niveaus in het gegevensdelingsproces, elk met zijn eigen voor- en nadelen.

1. Delen van Ruwe Gegevens voor Waardevolle Inzichten

 • Organisaties bieden klanten toegang tot ruwe gegevens tegen een vaste maandelijkse vergoeding of op gebruik gebaseerde kosten.
 • Gegevens zijn beschikbaar via gebruiksvriendelijke interfaces zoals API’s of cloudgebaseerde opslag.
 • Klanten kunnen deze informatie benutten om waardevolle inzichten te verkrijgen en geïnformeerde beslissingen te nemen die leiden tot bedrijfsgroei.

2. Inzichten als een Dienst: Versterking van Besluitvorming

 • Bedrijven bieden bruikbare en op maat gemaakte inzichten aan klanten aan via een abonnementsmodel (maandelijks of jaarlijks).
 • Klanten kunnen toegang krijgen tot deze waardevolle inzichten via intuïtieve web- en mobiele applicaties.
 • Deze dienst geeft klanten het vermogen om zelfverzekerd complexe uitdagingen aan te gaan.

3. Analyse Geschikte PaaS: Verbetering van Aanpassing

 • Platform voor Analyse als een Dienst (PaaS) stelt klanten in staat om hun eigen gegevenssets te nemen om hun gegevenslandschap beter te begrijpen.
 • Het platform biedt uitgebreide mogelijkheden voor gegevensverkenning, waardoor klanten patronen kunnen ontdekken, cruciale intelligentie kunnen verkrijgen en innovatie binnen hun organisaties kunnen bevorderen.

Gegevensdeling in de Praktijk: Een Overzicht

Er zijn verschillende manieren om gegevensdeling in de praktijk aan te pakken, hieronder gaan we in op de beste benaderingen voor het delen van gegevens met klanten.

Delen van Ruwe Gegevens via API’s of Cloudopslag

Een overtuigende en eenvoudige benadering om B2B-klanten van gegevens te voorzien is het rechtstreeks delen van de ruwe informatie. Dit stelt hen in staat om het naadloos te integreren in hun bestaande rapportage- en analysesystemen. Dit is een aanzienlijk voordeel, aangezien de meeste bedrijven al zelf rapportage hebben opgezet en de voorkeur zouden geven aan het integreren van deze gegevensbron in plaats van het creëren van nog een andere tool waar ze naar moeten kijken.

In de hedendaagse omgeving is het benutten van cloudgebaseerde opslagoplossingen of het aanbieden van toegankelijke API’s de optimale manier om directe gegevensdeling te faciliteren. Cloudopslag, bekend om zijn robuustheid en kosteneffectiviteit, is een aantrekkelijke mogelijkheid.

Vaak vormen Amazon S3, of meer in het algemeen, Cloud-opslagbuckets de basis voor deze benadering.

Een andere benadering om te verkennen is AWS Data Exchange, een uitgebreide oplossing van AWS. Het versimpelt ingewikkelde aspecten, zoals gestroomlijnde maandelijkse facturering op basis van gebruik.

Bij het delen van ruwe gegevens is een overzicht van de implicaties essentieel. Het is de moeite waard om de aanzienlijke waarde van uw gegevens te erkennen en te benadrukken, waarbij het belang van onderscheidende distributiestrategieën die resoneren met de inherente waarde ervan wordt onderstreept.

Verkennen van Gegevensdeling op AWS via AWS Data Exchange

Bij gegevensdeling heeft Amazon Web Services (AWS) een geavanceerde oplossing geïntroduceerd die bekend staat als AWS Data Exchange. Deze innovatieve service biedt twee verschillende manieren voor naadloze gegevensuitwisseling: AWS Data Exchange voor Redshift en AWS Data Exchange voor S3.

AWS Data Exchange stelt gebruikers in staat om hun gegevenssets te publiceren en mogelijk te monetariseren. Voor degenen die Amazon Redshift gebruiken omvat het proces het instellen van AWS Data Exchange specifiek voor Amazon Redshift, zoals gedetailleerd beschreven in AWS Data Exchange voor Amazon Redshift.

Het proces voor het publiceren van een Redshift-gegevensset gaat als volgt:

 1. Start een Amazon Redshift-datadeelactivum op.
 2. Stel een Amazon Redshift-gegevensset in.
 3. Maak een revisie, die fungeert als een container voor één of meerdere activa die zich in S3 bevinden.
 4. Integreer Amazon Redshift-datadeelactiva binnen een revisie.
 5. Voer de publicatie uit van een nieuw product dat Amazon Redshift-gegevenssets omvat.
 6. (Optioneel) Dupliceer een product.

Voor meer uitgebreide begeleiding, raadpleeg de gedetailleerde documentatie die hier wordt verstrekt.

Voordelen

AWS Data Exchange biedt een scala aan waardevolle voordelen:

 • Toegangsbeheer: De service omvat robuust toegangsbeheer, waardoor gegevens kunnen worden gedeeld met aangewezen individuen.
 • Vereenvoudiging van Monetisatie: Gegevensmonetisatie wordt gestroomlijnd, waardoor abonnementskosten voor toegang rekenen mogelijk wordt. Allemaal naadloos beheerd door Amazon.
 • Rapportage over Business Intelligence: Krijg inzicht in het gedrag van abonnees, zoals welke tabellen worden benaderd.

Beperkingen

Niettemin zijn er enkele overwegingen om rekening mee te houden:

 • Vereiste AWS-account: Abonnees moeten in het bezit zijn van een AWS-account.
 • Noodzaak van een Redshift-database: Abonnees hebben toegang nodig tot een Redshift-database.
 • Verplichtingen van de Producent: Producenten moeten zich registreren als een AWS Data Exchange-provider.
 • Uitdagingen bij het Registreren als Provider: Het registreren als een AWS Data Exchange-provider brengt extra complexiteit met zich mee (zie hieronder).

Worden van een AWS Data Exchange-provider

Het worden van een provider van AWS Data Exchange vereist het naleven van specifieke vereisten:

 • Stel een goed gedefinieerd klantenondersteuningsproces en organisatorisch ondersteuningskader vast.
 • Zorg voor regelmatige gegevensupdates en behoed gegevenssets van kwetsbaarheden.
 • Houd u aan vastgestelde marketingpraktijken en richtlijnen voor productpromotie.
 • Handhaaf een goede status als AWS-klant en voldoe aan de voorwaarden zoals uiteengezet in de algemene voorwaarden voor zowel AWS Marketplace-verkopers als AWS Data Exchange-providers.
 • Kwalificeer u als permanente bewoner of burger in een in aanmerking komende jurisdictie, of vertegenwoordig een zakelijke entiteit die is georganiseerd of opgericht in deze regio’s.
 • Om gegevensproducten aan te bieden, is het nodig om het kwalificatie- en registratieproces te initiëren via de Maak case aan wizard voor AWS-ondersteuning. Het AWS Data Exchange-team zal vervolgens de voltooiing van het registratieproces regelen.

Bovendien zijn als de bedoeling is om producten te koop aan te bieden, verdere details en een Amerikaanse bankrekening vereist.

Bijbehorende Kosten

De kostenstructuur voor AWS Data Exchange omvat verschillende aspecten voor providers en abonnees:

Providers (U betaalt):

 • Gelaagde afhandelingskosten, met specifieke bedragen en mogelijke toepasbaarheid op gratis datadelingen die nog moeten worden verduidelijkt.
 • Geschatte gegevensoverdrachtskosten van ongeveer $0,02-$0,09 per GB als de gegevensoverdracht naar een regio buiten de regio van de data plaatsvindt.

De toepassing van de eerder genoemde kosten voor providers kan variëren, zoals hier gedetailleerd wordt beschreven here.

Abonnees (Klanten betalen):

 • Kosten voor gegevensproducten, indien geconfigureerd (aanbieden van abonnements- of pay-as-you-go-modellen).
 • Gegevensoverdrachtskosten, ongeveer $0,09 per GB, wanneer de gegevens zich buiten de regio bevinden.
 • AWS-servicekosten met betrekking tot opslag, verwerking of analyse van gegevensproducten.

Een uitgebreide uiteenzetting van de bijbehorende kosten is beschikbaar ter beoordeling here.

Vergelijkbare opties zijn beschikbaar voor AWS S3, die u hier kunt vinden.

Inzichten als een Service & PaaS: Leveren van Inzicht

Van de opties die beschikbaar zijn om klanten te bedienen, valt dit vooral op door zijn uitzonderlijke waarde. In het kort:

 • Bedrijven bieden hun klanten bruikbare en gepersonaliseerde inzichten via een op abonnementen gebaseerd model, met keuze uit maand- of jaarplannen.
 • Klanten hebben toegang tot deze waardevolle inzichten via intuïtieve web- en mobiele applicaties.

Zodra u de keuze heeft gemaakt dat u inzichten als een service wilt aanbieden, zijn er tal van leveringsopties voor u beschikbaar. In plaats van zelf analyses te ontwikkelen, kunt u overwegen een van de mogelijkheden te gebruiken die de vele BI-tools u bieden. Prominente software zoals Tableau, Power BI en andere bevatten allemaal één of meerdere manieren om rapporten en dashboards met klanten te delen.

Een uitdaging is hoe u uw dashboards en rapporten kunt delen met klanten. Veel bedrijven kiezen de weg van de minste weerstand, maar missen veel van de voordelen die een volwaardige oplossing zou kunnen bieden. Als we de wegen voor het delen van rapporten en dashboards met klanten classificeren, zijn er verschillende beschikbaar. Van zeer eenvoudig tot complex:

 • Rechtstreeks delen van rapporten en dashboards — Een eenvoudig beginpunt, zij het met beperkingen. Hoewel deze optie een gemakkelijke start mogelijk maakt, kan het gebruik van een allesomvattende oplossing zoals Power BI licentiekosten per gebruiker met zich meebrengen. Bovendien kunnen gebruikers licenties aanschaffen bij de BI-leverancier in plaats van bij u, wat mogelijk een uitdaging vormt bij het direct genereren van inkomsten. Volledige white-labeling van gedeelde dashboards is mogelijk niet haalbaar via deze route.
 • Embedded Analytics — Integratie van analyses in een webportaal of applicatie, op maat gemaakt voor eindgebruikers en bedrijven. Deze aanpak biedt nauwgezet gebruikersbeheer, toegangscontrole op rijniveau (RLS), authenticatie en meer. Hoewel de basiskosten hoger kunnen zijn, biedt de toegenomen flexibiliteit tastbare voordelen. Gebruikers hoeven geen licenties aan te schaffen; in plaats daarvan kunt u gebruikers factureren voor hun gebruik en hoeft u geen vergoeding per klant te betalen. Geïntegreerde analyses geven u uitgebreide controle, waardoor volledige white-labeling en volledige aanpassing van de gebruikerservaring mogelijk is.
 • PaaS Analytics — Laat gebruikers hun dashboards, inzichten en visuals aanpassen tegen extra kosten. Een directe stap omhoog ten opzichte van het aanbieden van Inzichten als een Service.

Uitdagingen bij Gegevensdeling

Gegevensdeling biedt talrijke voordelen, maar ook uitdagingen die zorgvuldige overweging en proactieve maatregelen vereisen om een succesvolle implementatie te waarborgen. De belangrijkste uitdagingen zijn onder andere:

1. Beveiliging

Gegevensbeveiliging is een kritieke zorg bij het delen van informatie met externe partijen. Hoewel tools zoals BI-dashboards met deelbare links een snelle en handige oplossing kunnen bieden, kunnen ze ook aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Ongeautoriseerde toegang tot gevoelige gegevens via deze links kan leiden tot gegevensinbreuk en de vertrouwelijkheid compromitteren. Om zich te beschermen tegen potentiële bedreigingen moeten bedrijven robuuste beveiligingsprotocollen aannemen zoals het versleutelen van gegevens, toegangscontrole en monitoring.

2. Beheer van Cloudopslag

Het delen van gegevens houdt vaak het gebruik in van cloudopslagoplossingen zoals AWS S3 Buckets. Hoewel cloudgebaseerde diensten schaalbaarheids- en toegankelijkheidsvoordelen bieden, moeten bedrijven deze buckets beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Daarnaast moeten organisaties de kosten beheren die gepaard gaan met cloudopslag omdat (grootschalige) gegevensoverdracht uit de cloud duur kan zijn. Zorgvuldige planning en strategieën voor kostenoptimalisatie zijn essentieel om een efficiënt gebruik van cloudbronnen te waarborgen.

3. Gegevenskwaliteit en Klantbeleving

Bij het delen van gegevens met klanten is het waarborgen van de gegevenskwaliteit van het grootste belang. Klanten hebben accurate en betrouwbare gegevens nodig om geïnformeerde beslissingen te nemen en waardevolle inzichten te verkrijgen. Slechte gegevenskwaliteit kan leiden tot foutieve conclusies en het vertrouwen van het bedrijf en zijn klanten ondermijnen. Gestandaardiseerde gegevensvalidatie- en opschoningssprocessen zijn cruciaal om een hoge gegevenskwaliteit te handhaven en een positieve klantbeleving te bieden.

Het aanpakken van deze uitdagingen vereist een holistische benadering van gegevensdeling. Bedrijven moeten gegevensbeveiliging prioriteren door middel van robuuste gegevens versleuteling en toegangscontrole. Het implementeren van veilige gegevensoverdrachtsprotocollen en het monitoren van gegevenstoegang kunnen helpen bij effectieve mitigatie van beveiligingsrisico’s.

Het beheer van cloudopslag omvat het implementeren van de juiste toegang, het monitoren van gebruik en het optimaliseren van kosten om een efficiënt gebruik van resources te waarborgen.

Om de gegevenskwaliteit te verbeteren, moeten bedrijven rigoureuze praktijken voor gegevensbeheer vaststellen, inclusief gegevensvalidatie en opschoning. Zo kan accurate en betrouwbare informatie klanten worden verstrekt.

Door deze uitdagingen proactief aan te pakken, kunnen B2B-bedrijven profiteren van de voordelen van gegevensdeling en tegelijkertijd de privacy, beveiliging en kwaliteit van gedeelde informatie waarborgen, waardoor sterkere klantrelaties worden opgebouwd en bedrijfsgroei wordt gestimuleerd.

Conclusie: De Weg naar Uitmuntendheid in Gegevensdeling Navigeren

In het landschap van door gegevens gedreven bedrijven is het concept van gegevensdeling naar voren gekomen als een belangrijke strategie, met vele voordelen die verder gaan dan louter inkomstengeneratie. Deze praktijk heeft het potentieel om sterke relaties met klanten te smeden, de waarde van producten te vergroten en een bedrijf te onderscheiden in een competitieve markt. Desalniettemin vereist succesvolle gegevensdeling een zorgvuldige benadering en strategische besluitvorming.

Met erkenning van de hoge waarde die inherent is aan gegevensdeling, staan B2B SaaS-bedrijven voor een transformerende kans. Het potentieel om klantbetrokkenheid te verhogen, productfunctionaliteit te versterken en marktonderscheidend te zijn is onmiskenbaar. Toch is dit pad niet zonder enige complexiteit. Het kiezen van de optimale gegevensdelingsoplossing vereist een doordachte benadering die verder gaat dan de weg van de minste weerstand.

Het is van groot belang om de uitdagingen aan te pakken die voor ons liggen. Beveiliging en de kwaliteit van gedeelde gegevens moeten vooraanstaande overwegingen zijn, waarbij gevoelige informatie wordt beschermd terwijl de integriteit ervan wordt gewaarborgd.

Samenvattend is gegevensdeling met klanten een transformerende functie voor B2B SaaS-bedrijven, met belofte van verbeterde betrokkenheid, verbeterde productaanbiedingen en concurrentieonderscheid. Door zorgvuldig het pad te kiezen dat aansluit bij hun doelstellingen en de uitdagingen met een vastberaden mentaliteit aan te gaan, kunnen bedrijven het potentieel van gegevensdeling ontsluiten, partnerschappen koesteren en hun groei verbeteren.

About the author

Maximilian Filtenborg

Maximilian is een machine learning enthousiasteling, ervaren data engineer en medeoprichter van BiteStreams. In zijn vrije tijd luistert hij naar elektronische muziek en is hij geïnteresseerd in fotografie.

Lees meer

Verder Lezen

Enjoyed reading this post? Check out our other articles.

Wilt u meer halen uit uw Gegevens? Neem nu contact met ons op

Word meer datagedreven met BiteStreams en laat de concurrentie achter u.

Neem contact op