Drie drijfveren van Data-Driven Marketing: Klanten bereiken, Efficiëntie verhogen en Prestaties verbeteren

Data-Driven Marketing 101: Een Volledige Inleiding en Gids

In het voortdurend veranderende landschap van B2B-marketing heeft digitaal relatiebeheer zich als nooit tevoren op de voorgrond geplaatst. Het sleutel tot succes ligt in de kunst van slimmer richten, het opkomen van innovatieve content en een meer gepersonaliseerde benadering van communicatie.

Trefwoorden
Data-driven marketing
Marketing
Data-driven

Tegenwoordig zijn er zoveel wegen naar succes dat elk bedrijf meerdere marketingstrategieën zal gebruiken. Multi-channel is de sleutel. Met deze vooruitgang komen ook uitdagingen: hoe passen de verschillende strategieën, contentmarketing, e-mailmarketing, enzovoort, in het geheel? Wat is het rendement op investering voor onze advertentie-uitgaven per campagne en in het algemeen? Op welke klantsegmenten reageren uw verschillende campagnes het best? Kunnen we ons succes toeschrijven? Het beantwoorden van dergelijke vragen is een belangrijke reden om te overwegen data-gedreven marketing in te zetten.

Sommige van deze uitdagingen kunnen worden beantwoord met slechts één softwaretool, bijvoorbeeld HubSpot of Google Analytics. Veel daarvan vereisen echter een holistische benadering van data-gedreven marketing en kunnen niet worden beantwoord door alleen te kijken naar de gegevens of dashboards van slechts één tool.

Om uit te blinken, omarm data-gedreven marketing - een integraal onderdeel van een moderne marketingstrategie. Benut data om:

 1. Meten en Verbeteren: Begrijp uw marketingtrechter en ROI, optimaliseer elke stap voor succes.
 2. Pas uw aanpak aan: Creëer op maat gemaakte ervaringen die diep resoneren bij uw doelgroep.
 3. Stel Duidelijke Doelen: Definieer meetbare doelstellingen en stem uw inspanningen af voor maximale impact.

Lees verder om meer te leren over data-gedreven marketing en hoe u deze kunt toepassen op uw bedrijf.

Is Data-Driven Marketing Geschikt voor Uw Bedrijf?

Data-gedreven marketing is niet iets waarmee u begint. Als uw marketingbudgetten echter groeien en u het potentieel en rendement op investering van uw marketinginspanningen wilt maximaliseren, is het iets dat u als bedrijf zou moeten overwegen.

 1. Bedrijven met Overvloedige Klantgegevens: Data-gedreven marketing is van onschatbare waarde voor bedrijven met meerdere gegevensbronnen over hun klanten en de klantreis. Het biedt de mogelijkheid om deze gegevens te benutten voor effectievere personalisatie en het verbeteren van de klantervaring.
 2. Bedrijven die Marketinginspanningen Willen Opschalen: Data-gedreven marketing is een gamechanger voor organisaties die hun marketinginspanningen willen opschalen en tegelijkertijd de return on investment (ROI) nauwkeurig willen meten. Het is vooral gunstig voor het optimaliseren van hun marketingstrategieën en het verbeteren van de algehele prestaties.
 3. Bedrijven die Diverse Marketingkanalen Gebruiken: Voor bedrijven die verschillende marketingkanalen en tactieken inzetten, creëert data-gedreven marketing een geünificeerd beeld van de waarheid. Het zorgt voor een samenhangende aanpak, waarbij consistente berichtgeving en een meer gestroomlijnde marketingoperatie worden gegarandeerd.

Om meer te lezen over voorbeelden van succesverhalen op het gebied van data-gedreven marketing, heeft deze blog enkele geweldige voorbeelden.

Drie redenen om data-gedreven marketing te overwegen

 • Verbeter Efficiëntie - Meet precies het end-to-end succes van campagnes. Identificeer belangrijke verbeterpunten. Investeer uw marketingbudget optimaal.
 • Bereik Klanten Effectiever - Personaliseer uw campagnes en vergroot het succes. Verbeter klantloyaliteit.
 • Verbeter Uw Productaanbieding - Verbeter uw productaanbod door uw klanten te begrijpen en gepersonaliseerde aanbiedingen te creëren.

Verbeter uw ROI door uw marketing persoonlijker te maken.

Bij effectieve inzet van marketingautomatisering is het cruciaal om te onthouden dat het niet alleen draait om het stroomlijnen van marketing; het gaat er ook om dat het effectiever wordt door personalisatie op basis van gegevens. Als een klant een klein bedrijf is dat zich uw enterprise-pakket niet kan veroorloven, stuur hen dan geen e-mails daarover. Deze blog gaat niet over de details van gepersonaliseerde marketing, maar het sturen van generieke e-mails naar al uw klanten is zelden een goed idee. Kwaliteit is hier van groot belang.

De mogelijkheden in marketingautomatisering en segmentanalyse zijn eindeloos, maar het is belangrijk om het eenvoudig en effectief te houden. Feit is dat iedereen elke dag wordt overspoeld met steeds meer inhoud. Als uw benadering zeer generiek is, wordt u in dezelfde mentale categorie geplaatst als de rest: spam. De voordelen van het implementeren van gepersonaliseerde marketing worden ondersteund door een studie van McKinsey, waaruit blijkt dat gepersonaliseerde marketing de ROI met een factor van 5 tot 8 kan vergroten.

Verhoog Marketingefficiëntie met Data-Gedreven Inzichten

Als marketeer spelen intuïtie en ervaring vaak een belangrijke rol in besluitvorming. Maar uitsluitend vertrouwen op deze factoren kan beperkend zijn. Gegevens daarentegen onthullen altijd de waarheid.

Uw doelstellingen en de bijbehorende Key Performance Indicators (KPI’s) zijn van het grootste belang in data-gedreven marketing. Ze dienen als de criteria waarmee u succes meet en noodzakelijke aanpassingen maakt. Daarom moeten deze doelen duidelijk en specifiek zijn. Deze helderheid zorgt voor afstemming in uw marketinginspanningen en behoudt een scherpe focus. Beperk het aantal KPI’s tot de drie belangrijkste doelstellingen; dit zorgt voor een duidelijke focus en levert betere resultaten in de praktijk op.

Om deze KPI’s effectief te benutten, moet u uw marketing meetbaar maken. Dit betekent dat u inzicht nodig heeft in uw productmarges en marketingtrechter. Begin met het meten van uw succes end-to-end en identificeer de belangrijkste verbeterpunten.

Verbeter uw (Product) Aanbod door Begrip van Klantsegmenten

Het behalen van betere campagneresultaten begint met een grondige analyse en nauwkeurige targeting van uw klanten. Deze benadering zorgt ervoor dat u enterprise-level deals aanbiedt aan uw enterprise-klanten, terwijl u kleinere pakketten aanbiedt aan uw startende klanten. Grondig onderzoek van klantsegmenten onthult kansen waar u mogelijke inkomsten misloopt. Het is van cruciaal belang om te erkennen dat elke klant unieke behoeften heeft. Het ontdekken en tegemoetkomen aan deze behoeften via data-gedreven inzichten stelt u in staat om uw aanbod effectief te verfijnen.

Vijf Belangrijke Onderdelen van Uw Reis naar Data-Gedreven Marketing

Nu we de voordelen van data-gedreven marketing hebben gezien, laten we bespreken hoe u hiermee kunt beginnen. Zonder het te ingewikkeld te maken, bestaan de vijf basisstappen uit het volgende:

 1. Maak gebruik van First-Party Gegevens: Verzamel first-party gegevens en zet deze in door uw marketingoperaties voor uw klanten en prospects te personaliseren en uw algehele marketing- en bedrijfsprestaties te verbeteren.
 2. Creëer een Geünificeerde Bron van Waarheid: De basis is een enkele bron van waarheid - uw eigen gegevensopslag. Hier komen alle gegevens samen, waardoor u datagedreven kunt worden, we gaan hieronder verder in op wat dit inhoudt.
 3. Strategische Marketingautomatisering: Zet marketingautomatisering in met een goed doordachte strategie, verfijn deze op basis van gegevensinzichten. Creëer de ultieme klantreis voor uw klanten en lever uitzonderlijke ervaringen aan ons doelpubliek.
 4. Kies de Juiste Tools: Kies uw gereedschap verstandig (CRM, analyses, databases, enzovoort) - de effectiviteit van data-gedreven marketing hangt af van het gebruik van de juiste technologieën.
 5. Experimenteer: Marketing draait om experimenteren en inspelen op wat werkt. Data-gedreven marketing is niet anders, behalve dat u echt de impact van uw activiteiten kunt meten. Voer verschillende strategieën uit en verbeter uw conversie.

Meer is mogelijk zodra deze basisprincipes zijn vastgesteld, van business intelligence tot geavanceerde analytische en machine learning toepassingen.

Veel Bedrijven staan voor uitdagingen bij het implementeren van Data-gedreven marketing

Zoals benadrukt in deze blogpost van Adverity, hebben veel bedrijven en marketeers moeite met het toepassen van een data-gedreven strategie. Hieronder belichten we enkele van de belangrijkste uitdagingen bij het worden van data-gedreven, zowel in het algemeen als in marketing:

Uitdagingen bij de implementatie van data-gedreven marketing

Uitdaging #1 - Het verzamelen van gegevens

Waarschijnlijk beschikt u al over overvloedige gegevens die u kunt gebruiken, maar het is niet eenvoudig om met deze grotendeels geïsoleerde gegevens te werken. Uw CRM, website-analyse, e-commerce, advertentietools, ERP-systeem, software voor sociale media en andere tools kunnen inzichten verschaffen in klantinteracties, van hun profielinformatie tot websitegebruik tot interacties met uw producten en advertenties.

Uitdaging #2 - Gegevensintegratie

De tweede uitdaging draait om het consolideren van gegevens in een enkelvoudig repository. Deze onderneming vereist een alomvattende en systematische aanpak die het geheel van het datalandschap in overweging neemt. Automatisering is cruciaal voor succes in deze onderneming en benadrukt het belang van het afscheid nemen van handmatige methoden zoals het samenvoegen van gegevens in Excel-spreadsheets.

Belangrijk in deze stap is de integratie van gegevens, zodat deze ook gebruikt kunnen worden. De kwaliteit van de gegevens en het hebben van alle benodigde kenmerken om verschillende datasets te koppelen, zijn essentieel.

Uitdaging #3 - Niet beginnen met het einddoel in gedachten

Zoals bij elk IT-project is het risico op verdwalen in de details iets waar u voor moet waken. Begin met een duidelijke zakelijke casus en enkele gegevensbronnen, en ga wekelijks itereren. Een snelle oplevertijd in combinatie met data-gedreven experimenten is de beste manier om succes te behalen in weken in plaats van maanden of jaren.

De Voordelen van een Marketing Data Warehouse

Naarmate bedrijven steeds meer tools gebruiken voor hun marketing, lopen ze tegen het probleem aan dat deze tools niet zo goed met elkaar communiceren. Het hebben van gegevens in al deze afzonderlijke silo’s zal u beperken in automatisering en schaalvergroting. Op een gegeven moment heeft u een centraal brein nodig voor analyse.

De voordelen van een marketing data warehouse

Een data warehouse is de oplossing, waarbij al deze gegevensbronnen worden samengevoegd tot één database. U heeft echter een gegevenspijplijn nodig om al deze gegevensbronnen te integreren. U kunt hier meer over te weten komen hier. Een moderne data stack is een efficiënte manier om een data warehouse en een pijplijn te bouwen met minder moeite, omdat veel van de handmatige inspanning wordt overgeslagen door het gebruik van SaaS-tools.

Enkele van de belangrijkste voordelen van het hebben van een marketing data warehouse:

 • Een Geünificeerde Bron van Waarheid en Uitgebreide Inzichten in de Gebruikersreis: Centraliseer alle relevante gebruikersgegevens in één bron, waardoor veelzijdige analyse en rapportage mogelijk is.
 • Toegang tot Ruwe Gegevens: Terwijl veel tools alleen samenvattende statistieken bieden, biedt het integreren van ruwe gegevens echte inzichten en flexibiliteit voor aangepaste modellering.
 • Aangepaste Toeschrijvingsmodellen: Ontwikkel toeschrijvingsmodellen op basis van de volledige gebruikersreis, niet beperkt tot één enkele tool. Deze flexibiliteit staat ook open voor het gebruik van andere modellen, zoals een Markov-model voor toeschrijving.
 • Data Mining voor Inzichten: Ontdek verborgen patronen en krijg nieuwe inzichten via data mining-technieken, waardevolle informatie die voorheen onontdekt bleef.
 • Visualisatie- en Business Intelligence-tools: Uiteindelijk zijn dashboards van standaardtools beperkt. Data-gedreven worden houdt in dat u aangepaste dashboards maakt die uw bedrijfsvoering en doelstellingen nauwkeurig weerspiegelen.
 • Het Benutten van Machine Learning: Implementeer machine learning-use cases om verschillende aspecten van uw marketinginspanningen te stroomlijnen en automatiseren, waardoor efficiëntie en effectiviteit verder worden verbeterd.

Hoe maak je een Data-gedreven Marketingstrategie

Het creëren van een data-gedreven marketingstrategie is een uitgebreid onderwerp, maar hieronder hebben we geprobeerd om het samen te vatten in de volgende zes stappen.

Data-gedreven marketingstrategie in 6 stappen

Stap 1. Stel uw doelen en use-cases vast.

De eerste stap bij het creëren van een data-gedreven marketingstrategie is het stellen van de doelen die u wilt bereiken. Stel duidelijke doelstellingen en data-use-cases vast en creëer een duidelijk doel voor de gegevens. Voorbeelden van doelstellingen kunnen zijn om meer beslissingen te baseren op gegevensanalyse of om klantsegmenten te creëren voor gerichte marketingcampagnes op basis van verschillende kenmerken. Deze beslissingen zullen u leiden naar de volgende stap, het verzamelen van de gegevensvereisten.

Stap 2. Verzamel vereisten & gegevens

Analyseer uw doelstellingen en data-use-cases en identificeer de benodigde informatie om uw data-gedreven strategieën toe te passen. Denk na over de vorm die de gegevens zullen aannemen en de punten die u nodig heeft. Betrek belanghebbenden uit verschillende teams om ervoor te zorgen dat de gegevens die u wilt raadplegen beschikbaar zijn.

Stap 3. Maak een gegevensroutekaart.

Maak een gegevensroutekaart door te beslissen over een architectuur voor het verzamelen, opslaan en verwerken van de gegevens. Of u nu kiest voor een oplossing die uw gegevens in realtime streamt voor realtime inzichten of een Modern Data Stack gebruikt die snelle ontwikkeling biedt, maak een architectuur die uw huidige en toekomstige behoeften zal behandelen.

Stap 4. Verzamel en organiseer de gegevens.

Bouw de gegevensarchitectuur en het platform uit, verzamel en organiseer de gegevens.

Stap 5. Introduceer een data-gedreven cultuur en stel rapporten in.

Essentieel voor het succesvol creëren van een data-gedreven strategie is het creëren van een cultuur waarin iedereen op de hoogte is van de gegevens en er dagelijks mee werkt. Cruciaal is om op maat gemaakte dashboards met bruikbare inzichten te hebben. Introduceer KPI’s en wekelijkse beoordelingen van de dashboards met uw teams om ervoor te zorgen dat iedereen beslissingen neemt op basis van gegevens.

Stap 6. Meten en Verbeteren. Nu u een data-gedreven aanpak heeft gevestigd, benut uw nieuwe bronnen en verbeter uw resultaten geleidelijk door te vertrouwen op gegevens.

Conclusie: Het Uitzetten van een Koers in Data-Gedreven Marketing

In het steeds veranderende landschap van B2B-marketing spelen digitale relatiebeheer, slimmere targeting en gepersonaliseerde communicatie een belangrijke rol. Terwijl bedrijven een doolhof van marketingstrategieën navigeren, zijn multi-channel benaderingen de sleutel tot succes. Toch liggen er uitdagingen op de loer: het harmoniseren van diverse strategieën, het meten van uitgebreide advertentie-ROI, het identificeren van responsieve klantsegmenten en het toeschrijven van succes. Data-gedreven marketing is de sleutel tot het oplossen van deze raadsels.

Hoewel sommige uitdagingen kunnen worden aangepakt met tools zoals HubSpot of Google Analytics, vereisen veel van hen een holistische, data-gedreven aanpak die verder gaat dan individuele tools. Om uit te blinken, moet data-gedreven marketing integraal zijn voor een moderne strategie, die meting en verbetering van marketingefficiëntie, personalisatie en duidelijke meetbare doelstellingen mogelijk maakt.

Data-gedreven marketing is niet waar je begint, maar eerder een strategische ontwikkeling voor bedrijven, vooral als budgetten groeien. Het schittert het helderst voor bedrijven met overvloedige klantgegevens, die zich richten op precieze marketing en die diverse kanalen gebruiken die een geünificeerd beeld vereisen.

Drie cruciale redenen voor data-gedreven marketing zijn het verhogen van de efficiëntie, het infuseren van personalisatie en het verbeteren van de effectiviteit van campagnes.

De reis naar data-gedreven marketing omvat vijf fasen, van het benutten van first-party data tot experimentatie, waarbij de basis wordt gelegd voor geavanceerde inspanningen zoals business intelligence en machine learning.

Toch blijven er uitdagingen bestaan. Het verzamelen en integreren van gegevens, het bevorderen van een data-gedreven cultuur en het beginnen met een duidelijke zakelijke casus is van cruciaal belang. Te midden van deze uitdagingen komt het marketing data warehouse naar voren als een krachtige oplossing.

Samengevat, data-gedreven marketing is niet alleen een strategie; het is een transformerende reis die de manier waarop bedrijven opereren in een data-rijke wereld hervormt. Door de kracht van gegevens te benutten, kunnen organisaties gepersonaliseerde ervaringen creëren, campagnes verbeteren en strategische inzichten ontsluiten. In het dynamische marketinglandschap van vandaag blijft data-gedreven marketing een baken van vooruitgang en succes.

About the author

Maximilian Filtenborg

Maximilian is een machine learning enthousiast, ervaren software-ingenieur en medeoprichter van BiteStreams. In zijn vrije tijd luistert hij naar elektronische muziek en houdt hij van fotografie.

Lees meer

Verder Lezen

Enjoyed reading this post? Check out our other articles.

Heeft u vragen over data-driven marketing?

Neem gerust contact met ons op, we bijten niet.

Neem contact op